vineri, 25 mai 2012

Caii in terapia moderna!


Caii in terapia moderna!


Terapia asistata de animale este domeniul nou ce are in vedere relationarea om-animal din perspectiva terapeutica. Rolul animalului este de a da o importanta majora, studiile aratand progresele semnificative in combaterea stresului cotidian, a deficientelor de relationare, avand drept scop relaxarea individului si perceperea intr-un mod diferit, adaptat, a scocietatii in care ne nastem, crestem si ne dezvoltam.
Animalele fac parte din aceasta echipa dedicate acestui nou domeniu de terapie sunt atent selectionate in functie de personalitatea, caracterul si abilitatile proprii.

In psihoterapia asistata de animale intalnim cel mai frecvent specii precum: pesti, hamsteri, porcusori de guineea, iepuri, caini sau cai. Vom prezenta in randurile care urmeaza metodele eficiente de combatere a stresului si de imbunatatire a abilitatilor de relationare prin intermediul calului.

Asadar, psihoterapia intermediata de cal este un domeniu mereu in dezvoltare, combinand ajutorul terapeutului cu cel oferit de cal pentru a atinge diferite scopuri terapeutice individuale. Relatia dintre cal si om sustine dezvoltarea emotionala a individului, familiei sau grupului, ghidarea si vindecarea acestora (Marion B. Williamson).

Persoanele care participa la astfel de sedinte invata despre sine si relatiile cu cei din jur prin insasi relatia lor cu acest animal, participand la diverse activitati cu caii, analizandu-si propriile ganduri, sentimente si comportamente. Este o modalitate foarte eficienta in cazul persoanelor ce nu obtin rezultate prin alte metode. Caii reprezinta instinct, putere si eleganta, ne inspira in vise si dau frau liber creativitatii, legatura omului cu animalul existand la nivel structural.

Centrarea nu se face pe tehnica ecvestra sau pe abilitatile persoanei in aceasta directie, ci majoritatea timpului sedintei este dedicat lucrului pe jos, langa cal, ambientul natural tamaduitor facilitand o comunicare eficienta cu calul. De aceasta modalitate de autodezvoltare prin intermediul animalelor, in speta cu calul, pot beneficia personae de toate varstele, fara o pregatire de specialitate in prealabil, care trec prin urmatoarele situatii: sunt presate din punct de vedere emotional, au abuzat de unele substante, manifesta lipsa de stima de sine, de incredere si de respect, au dificultati de relationare, vor sa se recupereze in urma unei pierderi importante.

Un punct forte al acestei noi ramuri psihoterapeutice il reprezinta rolul de coterapeut al calului in terapia copilului. Rezultatele evidente ale relationarii cal-copil se refera la socializare, comunicare, dezvoltarea stimei de sine, a abilitatilor afective. Din aceste motive, terapia asistata de cai s-a dovedit a fi eficienta in special in ceea ce priveste imbunatatirea dificultatilor intampinate de copii cu probleme psihice, cum ar fi autism, asperger, ADHD, tulburarea bipolara, anxietate, depresie etc.

Atat in cazul copilului, cat si al adultului, terapia asistata de cai faciliteaza identificarea si demontarea barierelor defensive, promoveaza un mediu educativ si motivational, dezvolta abilitatile de rezolvare a problemelor, stimuleaza creativitatea si responsabilitatea, este o buna baza pentru educarea abilitatilor empatice, sociale de lucru in echipa.

Iata mai multe motive pentru care ati putea incerca o astfel de experienta: implinire fizica, psihica si emotionala; imbunatatirea respectului de sine si a increderii in propriile forte; dezvoltarea abilitatilor verbale si nonverbale; reconectarea cu sentimentele pierdute sau uitate; descoperirea unor perspective noi pentru rezolvarea problemelor.

Relationarea cu un animal acceseaza instantele primare ale omului, raspunsul sau fiind unul autentic. Urmati-va instinctul dand o sansa unei experiente inedite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu