Caii in terapia moderna!
Terapia asistata de animale este domeniul nou ce are in vedere relationarea om-animal din perspectiva terapeutica. Rolul animalului este de a da o importanta majora, studiile aratand progresele semnificative in combaterea stresului cotidian, a deficientelor de relationare, avand drept scop relaxarea individului si perceperea intr-un mod diferit, adaptat, a scocietatii in care ne nastem, crestem si ne dezvoltam.
Animalele fac parte din aceasta echipa dedicate acestui nou domeniu de terapie sunt atent selectionate in functie de personalitatea, caracterul si abilitatile proprii.
In psihoterapia asistata de animale intalnim cel mai frecvent specii precum: pesti, hamsteri, porcusori de guineea, iepuri, caini sau cai. Vom prezenta in randurile care urmeaza metodele eficiente de combatere a stresului si de imbunatatire a abilitatilor de relationare prin intermediul calului.
Asadar, psihoterapia intermediata de cal este un domeniu mereu in dezvoltare, combinand ajutorul terapeutului cu cel oferit de cal pentru a atinge diferite scopuri terapeutice individuale. Relatia dintre cal si om sustine dezvoltarea emotionala a individului, familiei sau grupului, ghidarea si vindecarea acestora (Marion B. Williamson).
Persoanele care participa la astfel de sedinte invata despre sine si relatiile cu cei din jur prin insasi relatia lor cu acest animal, participand la diverse activitati cu caii, analizandu-si propriile ganduri, sentimente si comportamente. Este o modalitate foarte eficienta in cazul persoanelor ce nu obtin rezultate prin alte metode. Caii reprezinta instinct, putere si eleganta, ne inspira in vise si dau frau liber creativitatii, legatura omului cu animalul existand la nivel structural.
Centrarea nu se face pe tehnica ecvestra sau pe abilitatile persoanei in aceasta directie, ci majoritatea timpului sedintei este dedicat lucrului pe jos, langa cal, ambientul natural tamaduitor facilitand o comunicare eficienta cu calul. De aceasta modalitate de autodezvoltare prin intermediul animalelor, in speta cu calul, pot beneficia personae de toate varstele, fara o pregatire de specialitate in prealabil, care trec prin urmatoarele situatii: sunt presate din punct de vedere emotional, au abuzat de unele substante, manifesta lipsa de stima de sine, de incredere si de respect, au dificultati de relationare, vor sa se recupereze in urma unei pierderi importante.
Un punct forte al acestei noi ramuri psihoterapeutice il reprezinta rolul de coterapeut al calului in terapia copilului. Rezultatele evidente ale relationarii cal-copil se refera la socializare, comunicare, dezvoltarea stimei de sine, a abilitatilor afective. Din aceste motive, terapia asistata de cai s-a dovedit a fi eficienta in special in ceea ce priveste imbunatatirea dificultatilor intampinate de copii cu probleme psihice, cum ar fi autism, asperger, ADHD, tulburarea bipolara, anxietate, depresie etc.
Atat in cazul copilului, cat si al adultului, terapia asistata de cai faciliteaza identificarea si demontarea barierelor defensive, promoveaza un mediu educativ si motivational, dezvolta abilitatile de rezolvare a problemelor, stimuleaza creativitatea si responsabilitatea, este o buna baza pentru educarea abilitatilor empatice, sociale de lucru in echipa.
Iata mai multe motive pentru care ati putea incerca o astfel de experienta: implinire fizica, psihica si emotionala; imbunatatirea respectului de sine si a increderii in propriile forte; dezvoltarea abilitatilor verbale si nonverbale; reconectarea cu sentimentele pierdute sau uitate; descoperirea unor perspective noi pentru rezolvarea problemelor.
Relationarea cu un animal acceseaza instantele primare ale omului, raspunsul sau fiind unul autentic. Urmati-va instinctul dand o sansa unei experiente inedite!
Ce e dragostea?
Nevoia de a iesii din tine insuti,Dragostea este singurul joc de doi in care amandoi pot sa castige Dragostea este spatiul si timpul masurate cu inimaDragostea vindeca oamenii... pe cei ce o daruiesc , dar si pe cei ce o primesc Dragostea adevarata este o limba pe care surzii o pot auzii si orbii o pot vedea.Dragostea este o poveste straveche , dar care este totdeuna noua. Dragostea este un fapt de viata , nu o iluzieDragostea ii face pe oameni sa se simta egali.!!!
Am plâns ascultând muzica sau privind fotografii.
Am telefonat doar pentru a auzi o voce, m-am îndragostit doar de un surâs. Am tipat si am sarit în sus de bucurie, am trait pentru dragoste si am facut promisiuni pentru totdeauna, dar, inima mi s-a frânt de atâtea ori! Dar am supravietuit si înca traiesc!
Si totusi, merg înainte... !!!
Se spune ca iubirea este,,,, cel mai grozav sentminet din lume ,
Dar experienta dovedeste ca cel mai minunat sentiment din lume ...
Il traiesti doar cand te indragostesti de persoana potrivita ...
Stiu ca esti departe..
Insa daca inchid ochii , te vad langa mine !
Chiar daca esti departe,
Te voi pastra mereu in inimioara mea..!!
Unii experti au raspandit ideea ca primii cai au fost domestici acum 10000 de ani. In toata aceasta perioada aceste animale darze si energice au fost folosite pentru transport de persoane si marfa si cateodata pentru hrana. Odata domesticiti caii au fost imperecheati spre a se obtine cai cu anumite caracteristici si abilitati. In functie de rasa, comportamentul si caractersticile cailor variaza de la un cal potolit,calm, abatut pana la unul istet, ager si hotarat.
Caii sunt animale inteligente care pot fi dresati sa fie supusi si sa indeplineasca anumite comenzi daca sunt antrenati in sensul acesta. Cei care au ceva experienta in echitatie sau in cresterea cailor pot confirma ca acestia pot fi destul de incapatanati. Caii necesita o atentie si grija deosebita, ei trebuie invatati sa aiba incredere in cel ce-l ingrijeste. Caii care sunt neglijati sau nu sunt bine ingrijiti pot deveni salbatici si neascultatori , fiind chiar periculosi pentru cei din jurul lor.
Informatii generale despre ingrijirea cailor:
- caii au nevoie in primul rand de atentie si ingrijire deosebita. Inainte de a cumpara un cal informeaza-te despre datoriile pe care o sa le ai fata de el
- caii au nevoie de hrana si apa la discretie
- copitele cailor au nevoie de atentie speciala cam la fiecare 6-8 saptamani
- calul trebuie dus anual la veterinar pentru control
- caii au nevoie de exercitiu regular
- caii au nevoie de protectie impotriva capriciilor naturii. Trebuie sa-i asigurati un adapost impotriva ploii, frigului, vantului si eventual caldurii
- caii trebuie deparazitati cam o data la 6-8 saptamani
- consultati medicul veterinar pentru alegerea solutie cele mai bune
Ne-au despartit ani, nu unul,doi ci 19 ani..
Nu avem amintiri, dar mereu ai fost
o bucatica din inima mea... Ma gandesc la tine si
zambesc mereu...
Mi-as dorii sa fi mereu langa mine...Ti-as da toata
bucuria mea daca asta te-ar face sa zambesti!
... Hai zambeste :)
De ce imi iesi in cale .. ma coplesesti cu atata iubire si apoi dispari ? de ce ma faci sa-ti duc dorul ? de ce nu ma lasi sa te simt asa cum eu imi doresc ..unde tot alergi , tu iubite ...Imi faci rau ... Ma doare distanta ... ma doare ca nu ma pot bucura de frumusetea ta ,,, sti-ai asta ? Daca nu , taci si asculta ... asculta rasuflarea mea ,atunci cand ma atingi .. priveste in ochii mei si incearca sa intelegi ce simt ...nu ma mai da la oparte .... de ce fugi de mine ? ce rau am facut de te tot ascunzi ... de ce imi dai sperante,,,, si apoi ma lasi singura ... din nou singura .. ma lasi pentru altii ? de ce nu ma tii doar pentru tine ? am crescut ,iubitule ... Am cunoscut .. am invatat . ia-ma cu tine! duma in lumea ta . duma in lumea basmelor ... invata-ma sa traiesc ca tine ... scoate-ma din lumea asta ... Iar eu iti promit ca voi fi numai pentru tine ........ Invata-ma sa fiu ca tine !!!!Si .. fugi , dar fugi cu mine !!!
La Infinito del mar y el cielo es igual con el sentimiento del amor que te tengo mi querida madre.
Tu sonrisa maravillosa,me alivia de las penurias de la vida, y tu me mostraste el camino de una vida completa de alegría.
Me aprendiste hacer con las pequeñas cosas como construir mi propio castillo, y cerca de ti aprendi ser una mejor persona. Gracias mi querida madre!!!
Legende despre cai !!!
Caii se numara printre cele mai indragite animale. Vreme de sute de ani, pentru oameni, caii domesticiti au fost foarte pretiosi. Erau folositi pentru calarie, pentru a trage carutele, calestile sau carele de razboi.Erau simboluri ale puterii si bogatiei. Viteza, puterea, eleganta si frumusetea i-au facut sa fie asociati cu zeii. Nu e de mirare ca sunt aproape nelipsiti din povesti si legende unde au primit chiar puteri speciale: aripi cu care pot zbura, cornuri fermecate, rapiditatea "vantului si gandului".Unele legende spun ca primii cai au fost creati de Poseidon, zeul marilor. Pe timp de furtuna, valurile inspumate pot fi comparate cu niste cai de spuma alba. Carul de aur al zeului grec Helios, Soarele, este tras de noua cai albi, inaripati, care varsa foc pe nari. Despre Odin, cel mai important dintre zeii popoarelor nordice, se spune ca avea un cal cu opt picioare, iar Selene, zeita Lunii, calarea in inaltul cerului pe calul sau alb-stralucitor.Unul dintre cei mai faimosi cai inaripati, Pegas, a creat "izvorul inspiratiei" lovind cu copita in pamant. Bland si credincios, a fost de folos mai multor eroi din mitologia greaca. In cele din urma a fost primit cu onoare in "grajdurile cerului" si a fost transformat in constelatie.Printre caii fermecati se numara si unicornul. Una dintre cele mai frumoase fapturi fantastice - are infatisarea unui cal alb si elegant, avand pe frunte un corn lung si spiralat. Se spune in povesti ca acest corn are puterea de a vindeca si de a transforma o apa otravita intr-una buna de baut. De aceea vanatorii sunt mereu pe urmele sale incercand sa-l ademeneasca cu ajutorul unei fete foarte frumoase.Nici Fat-Frumos din povestile noastre n-ar reusi sa treaca peste incercarile grele daca n-ar avea un ajutor de nadejde: calul fermecat ce se hraneste cu jaratic si poate zbura "peste noua mari si noua tari" cu viteza gandului.
|
Nero :D |